Wednesday, June 10, 2009

RONDA2 CUTI SEKOLAH....

Hari ni masuklh hari ketiga ronda2 cuti sekolah.. saje nk test drive gen 2 cekap ke tak.. ha3... hari pertama (Ahad) pi ronda2 kat bachok, pi rmh kawan kawin, tp x de gmbr. brtolah dr rmh kul 9 pg, blk rmh kul 9 mlm. nasib baik kwnku mariani tido kat rmhku. pg tu pi ambik dia kat kg Bendang Nyior Tanah Merah bru bertolak ke Bachok. jauh perjalanan tu... tp x pe best.. he3.. hari kedua plk (Isnin) pi bandar kota bharu, temankan mariani pi cari baju batik.. maklumlh sekali sekala balik kelantan ni ramai yang kirim baju batik n tudung.. oppps... lupa nk bgi tahu, Mariani ni my best friend mase bljr kat KUIM dulu lg.. skrg bertugas di Tawau Sabah.. guru jqaf disane.. jauh dia kena merantau, tp x pe, jauh perjalanan luas pengalaman... betul x? berbalik pd cite td, hari kedua ni bertolak dr rmhku sbb mariani bermalam kat my house d k.krai. pg tu kami bertolak dr rmh kul 10 pagi, kami ke pejabat tanah k.krai, temankan aku pi byr hasil tanah ayahku.. jenuh den beratur, ramai sgt org... lbh kurang kul 11.45 bru dpt giliran den ke kaunter. lenguh kakiku berdiri.. dr pejabat tanah kami ke Kg Rahmat kat jln kuala krai-gua musang. giliran aku plk temankan Mariani pi rmh kawan dia ( k.ti) yg sama2 bertugas di sabah. pi tgk babynye yg bru je berusia 10 hari.. comel sungguh ank k.ti.. tahniah k.t slps dua tahun menunggu akhirnya dptlh cahaya mata yg pertama. name baby tu den lupalh.. hehe... dr rmh k.ti lbh kurang kul 1.00 kami bertolak ke KB, lbh kurang kul 2.30 sampai Kb. Solat zohor kat surau tingkat atas bangunan Jaafar Rawas... slps solat brulh ronda2 cri tudung dan baju batik yg dipesan... kul 5.30 kami mkn n solat asar. lbh kurang kul 6.15 bru bertolak pulang... kul 8 sampailh kami kat k.rai. sampai je rmh bkln elektrik x de.. terpaksalh bertemankn lilin je mkn mlm. kul 9.30 mlm, aku, mak n ayah bertolak ke tnh merah hantar mariani.. sesampai je di sana kami di hidang dgn pulut durian... besttttt... kul 12 bertolak pulang.. kul 1 pg sampai rmh... terkejut mariani aku sms dia bg thu dh sampai rmh.. 1 jam je dr bendang nyior ke rumahku.. hehe.. biaselh tu.... dan hari ni ( Khamis ) hari ketiga aku dan mariani ronda2 cuti sekolah.. lbh kurang kul 10 aku bertolak ke bendang nyior ambk mariani, kul 11 sampai, lbh kurang kul 11.15 bertolak ke pengkalan chepa... destinasi pertama kami di Rumah anak2 yatim Rumah Putri Harapan (RPH) kat jln sabariah dkt je ngn Taman Tengku Anis.. di sinilh tempat aku, mariani, K.hayati, ani dan zila menjalani praktikal selama 3 bln ketika bljr di tahun ke dua di KUIM dulu ( tahun 2004) skrg dah pun tahun 2009 bru sempat kami ziarah RPH. slps tu kami ke IPKB, pi ambik sijil BTN dan sijil KISSM. kul 3.30 bertolak pulang dr Pengkalan Chepa ke tanah merah melalui pasir mas.. kul 5.15 sampai rmh mariani. rehat jap kul 5.30 aku truskn lg pengembaraan pulang ke Kuala Krai. sampai krai kul 6.15 tiba di kuala krai, aku trus ke pasar mlm kat bandar krai, bli ape yg patut utk bwa pulang. kira2 kul 7.30 bru sampai rmh... penat jgk, tp x lh penat sgt.... berjalan sakan aku cuti sekolah kali ni.. hehehe...
ni lh dia Ayah wan, pengetua RPH, aku tgk ayah wan tak berubah langsung walau lama x jumpa.. syukur juga sbb ayah wan masih lg cam kami walau lama x jumpa.. katanye dia akn cri satu tarikh yg sesuai utk kumpulkn semua pljr2 yg pernah menjalani latihan Amali di sini... terima kasih Ayah wan sbb masih igtkn kami semua...
yg bertudung hijau tulh mariani, my best friend, ratu fakulti kepimpinan dan pengurusan (usim) hehe.. sblhnye pla kak ani, staff yg paling rapat dgn kami time prktikal dulu..
yg ni pla Putri An-ur dan Kak ani... hehe.. jgn mrh yer...


dan yg ni putri an-nur dan kak da, juga staff di RPH...

Tamatlh kisah ronda2 cuti sekolah aku dan mariani... hahaha....



Saturday, June 6, 2009

KISAH 4 JUN 2009 ( KHAMIS )

Gambar ni diambil sebelum rombongan lelaki sampai...
hehehe... jgn marah yer, sebenarnye gambar tadi diambil sebelum rombongan pengantin lelaki utk mjls kawin sepupu den tiba. bukan rombongan lelaki utk majlis den.. ni nak ambik berkatlh ni, mane tahu lps ni den plk ke. ha3... doa2kanlh yer, semoga saye pun ke jinjang pelamin tahun ni... selamat pengantin baru kak ina, semoga berbahagia selamanya.. tp frust jgklh sebab x sempat nk tengok sepupu iparku. aku bertolak pulang sebelum rombongan tiba, maklumlh byk lagi destinasi yg ingin dituju selepas tu...

yg ni plk, gambar sebelum bertolak, masuk gen 2 trus klik camera kesayanganku.. hehe... sompat lg berposing sblm drive.. ha3... kami bertolak dr rmh lbh kurang kul 10 pg, singgah mkn jap kat bukit cina, best masakan dia, aku order mee sup kegemaranku, mak ayah n adik2 order nasi ayam bakar, ayah plk tambah sup perut... kedai mkn ni mmg tumpuan keluargaku klu destinasi menuju ke kota bharu... mmg sedap masakan dia.. x caye cubalh p mkn sana... gerenti pergi lg.. he2... lps mkn singgah plk rmh mak sedara aku kat kok lanas, lps tu rmh mak sedara kat melor, dr melur ke rumah mak sedara kat bukit marok (tiga2 ni mak sedara sblh ayahku ), dr bukit marok brulh kami bertolak ke beris kubur besar, rumah sepupuku k.ina yg gmbr kawin kat atastu, ni rmh bapa sedara sblh mak den.. aku dgn k.ina ni mmg rapat berbanding dgn sepupu2ku yg lain. mgkin sbb perangai kami hampir same sbb tu blh ngam.. hehe... dr rumah k.ina ni plk trus bertolak ke Telong rmh kakakku ( adik beradik sebapa), dr telong ke beris lalang rumah mak sedara sblh mak.. lbh kurang kul 10 mlm bertolak pulang ke k.krai, prncgn awal nk g jln2 tok bali tp memandangkn dah lewat sgt trus blk k.krai.... sampai rmh lbh kurang kul 11.30 mlm... fuh... ltih bangat dong, tp best jgk g jln2 ni.. hehehe.... jauh perjalanan bla dh ade gen2 ni... he2....



Wednesday, June 3, 2009

KEPUTUSAN TEMUDUGA SPP ( DG41)

Pada yang telah menghadiri temuduga untuk pengesahan lantikan DG41 pada bln April lps blh lh membuat semakan online di laman web SPP hari ini.... keputusan telah pun diumumkan... bagi ku Alhamdulillah. dh lulus temuduga tu... bimbang jgk tkt kne interview lg. tak nak den.. takuut.. hehe.. cukup lh sekali... pada kawan2 semua, semak ye jgn tak semak.. Insya Allah....Semoga semuanya lulus.. Amiin...

DEBARAN DI HATI.........

Semakin hari hati ini semakin berdebar bila memikirkan tentang itu.. semua kerja yang dibuat rase tak sempurna.. fikiran jadi tak menentu. Memikirkan sesuatu untuk mencari suatu kepastian.. walapun takut tapi terpaksa ku hadapi jua.. hanye pada Allah ku bermohon agar keputusan yang dibuat nanti akan mendapat redha ilahi dan mendapat kebahagiaan dunia jua akhirat.. aku hanye memohon petunjuk dari mu Ya Allah agar keputusan yang dibuat berlandaskan gerak hatiku seiring dengan keredhaan dariMU. Jgn biarkan aku membuat keputusan seorang diri Ya Allah. Berilah petunjuk pada hambamu ini…. Pada rakan blog doakan kebahagiaan saya ye…

ALKISAH HARI INI...... ( 3 JUN 2009 )

Salam semua. Lama tak update blog. Mungkin sbb tak de kisah yang blh di kongsi agaknye.. hehe.. tapi hari ini ade kisah yg akn sy kongsi dengan anda semua. Hari ni giliranku bertugas di sekolah. Td lbh kurang kul 9 lebih bru bertolak ke sekolah. Maklumlah sekolah tmpat ku mengajar Cuma 10 km je dari rumah. Jgn jeles ye pd yg bertugas jauh dr rumah tu.. hehe.. sesampainyer d selekoh sebelum masuk simpang ke sekolah. Nak d jadikan cerita aku terlanggar sesuatu. Tp teruskan jga ke sklh. Msk bilik j-qaf, tak boleh nk buat kerja asyik terfikir pasal tu. Pelik pun ade juga sbb keretaku tak de pun tande2 terlanggar sesuatu.. skali fkr tkt juga.. untuk nk cri kepastian trus ambk kunci keta n pergi balik tempat td. Tanye mak cik kat kedai, ade ternampak sy terlanggar sesuatu tak tadi? Mak cik tu cakap ade. Tp dia x ape2. Blh berjln elok dah.. dah balik rumah dia dah pun. Tanye jgk mak cik tu, kna jumpa tuan dia ke? Mak cik tu ckp tak payah lah, tuan dia tu garang ckit. Nnti pndai2lh mak cik jwb klu dia tanye.. nasib baik mak cik ni baik. Dia sanggup nk depend aku.. terima kasih byk2 mak cik… tentu kalian terfikirkan ape yg sy langgarkn? Hehe… sbnrnye sy terlanggar kambing putih.. mula2 keluar trus tgk keta kot2 ade kesan terlanggar sesuatu. Tp x de.. tu yg buat den kecut perut n takut tu. Terfikir plk btl ke ade langgar sesuatu td. Utk cari kepastian sbb tu kuatkn smangat g jumpa mak cik tu tanye dia.. rupan2nye mmg betul langgar sesuatu … pade mak cik tu terima ksih byk2 yer sbb sudi depend sy dan pada tuan kambing tu, maaf yer tak sengaje langgar kambing pak cik... Sy pun tak pasti kenapa jd mcm ni. Mungkin terlalu memikirkan sesuatu.. memang ade yg sy fikirkan. Ape dia yang saya fikirkan tu biarlah rahsia dulu. Hehe… akn di britahu kemudian. Jgn marah ye… hehe…